2016 det varmaste året någonsin

Det har spekulerats i att år 2016 skulle bli det varmaste året som någonsin uppmätts sedan de globala mätserierna började år 1880. Nu har 1/3 av året gått, och vi har lite siffror att stödja oss på i jakten på svaret på frågan. Det lutar just nu mot att så kanske blir fallet.

Först ska vi konstatera att de två varmaste åren är de två föregående. 2014 blev det varmaste året som någonsin uppmätts. Alltså nådde vi det året en värmenivå som aldrig förut uppmätts med termometer. Nästa år, 2015, upprepar bragden och blir åter igen ett rekordår. Detta är ett rekord i sig, aldrig förr har vi planeten satt detta deprimerande världsrekord två gånger i rad.

Anledningen till att det slogs igen 2015 är en kraftig El Niño mot slutet av förra året. Under dessa väller varmt vatten upp från djupen pga att vindarna vänder, och värme läcker från Stilla Havet ut till atmosfären. Denna händelse drev upp temperaturen på planeten så mycket att rekordet slogs igen. Men El Niño fortsatte in i nuvarande år, 2016, vilket gav mer värme. Faktum är att det fortsatte att klättra i tabellerna, och måttet på hur mycket “ovanligt varmt” det var fortsatte att öka. Alla som såg tabellerna insåg att 2016 kommer att hamna på listan över de tre varmaste åren någonsin. Men vilken position? Blir det en andra- eller tredje-plats, eller kommer vi för tredje året i rad att slå världsrekordet?

Nu har data för månaden april kommit, och vi har så mycket statistik att vi kan börja avgöra frågan. Datat hittas som vanligt på giss.nasa.gov.  Här kommer siffrorna för året och förra året. Siffrorna är i hundradelar, så dividera med 100 för att få avvikelsen i grader celcius.

Year  Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
2015  82  87  91  74  79  79  73  78  82 107 101 110  
2016  111 133 129 111

Här kan vi börja gissa hur det blir med året. Vi noterar att februari i år är den månad som varit mest för varm någonsin, 1,33 grader celsius varmare än en normal mars. (Värdet justerat ner 2 hundradelar pga att sent inkommna mätvärden lagts lagts in i statistiken). Efter det har det svalnat något. (Världen värmdes upp pga att det blir varmare på våren, men vi talar här om relativ temperatur.) Vi kan notera att trenden nu går mot det normalare, men utifrån ett mycket högt värde. 1,11 grader för varmt är en otroligt stark avvikelse, och innan El Niño började fanns inte de temperaturerna i historiken.

Genom att se hur alla årets 4 månader är varmare än den varmaste månaden för föregående år kan vi göra en enkel förutsägelse: Nästa månad kommer att vara den 5:e relativt varmaste månaden detta året, och den kommer att vara varmare än den 5:e relativt varmaste månaden för 2015. På samma sätt kommer den 6:e relativt varmaste månaden för 2016 att vara relativt varmare än den 6:e månaden för 2015. För att 2016 inte ska bli varmare än 2015 måste hösten/vintern vara ovanligt kallt, och det med stor marginal. Såvida det inte blir ett vulkanutbrott eller atomkrig kommer så inte att ske.

Därför kan vi nu konstatera att 2016 blir det varmaste året vi någonsin uppmätt, och vi har tre världsrekordår på raken. Relativt och absolut.

Kommentera

Din emailadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är märkta *