Debatten om vigselrätten.

Dagens inlägg handlar om en vänsterpartists åsikt att vissa människor inte ska ha rätt att viga folk pga sina åsikter. Men innan vi tittar på vad han tycker och analyserar det så behöver vi göra en snabb sammanfattning av vad som skett.

Steg ett: Pingstpastor Tommy Dahlman vill komma in i riksdagen för Kristdemokaternas räkning. Då han har en traditionell syn på äktenskapsfrågor påbörjar tidningar, exempelvis expressen, en serie skriverier i frågan.

Expressens webartikel här:

http://www.expressen.se/gt/homosexuella-kommer-till-helvetet/

Tommys egen blogg om mediedrevet här:

https://tommydahlman.wordpress.com/2015/04/12/journalistik-nar-den-ar-som-samst/

Steg två: 22 pingstpastorer skriver en insändare till den kristna tidningen Dagen där de försvarar Dahlmans synsätt.

Artikeln finns här:

http://www.dagen.se/debatt/bibeln-tydlig-om-homosexualitet-1.349464

Nu har jag inte för avsikt att kommentera saken här. Jag anser mig inte nog insatt för att ha något intressant att säga i frågan. Men istället vill jag kommentera något annat. Så vi går vidare till steg tre.

Steg tre: Hans Linde, riksdagsledamot för (V) och talesperson i HBTQ-frågor skriver att pastorer som inte vill viga homosexuella ska fråntas sin vigselrätt.

Länk här:

http://nyheter24.se/debatt/794792-pingstpastorerna-diskvalificerar-sig-for-vigselratten

Och detta vill jag kommentera.

För det första tror jag inte att han är för att majoriteten av alla imamer och rabbiner ska förlora sin vigselrätt. För det blir konsekvensen av detta. Men han anser självklart att endast kristna vigselförättare skall tvingas viga personer de inte anser bör vara gifta. Muslimer är undantagna. Eller? Jag vill se ett förtydligande i den frågan.

Nästa sak han inte tänker på är att han nu dömer pingstvänner till att inte få bli vigda av någon av deras egen tro. För det är inte många som kommer att göra detta. Men detta är inget problem. Vänsterpartiet var stödparti åt Sovjetunionen under hela den eran, så att de vill utplåna alla kristna är inget förvånande. Varför bry sig om att kristna inte får vigas i sin egen kyrka längre? Knappast ett problem för Hans Linde.

Men det finns en annan sak som behöver påpekas: En demokrat låter folk göra det de själva vill[*]. Men han tvingar ingen att göra det han inte vill.

Det är inte diskriminering att säga “jag tänker inte viga dig, men du ska få ett telefonnummer till en annan präst som vill göra det”. Men det är diskriminering att tvinga någon att viga ett par han inte anser hör ihopa. Min mormors syster fick först gå till kommunhuset och bli vigda, sedan gick de till kyrkan och blev vigda av sin pastor. För på den tiden fick inte pastorer ur frikyrkorna viga. Demokratiska framsteg har gjorts sedan dess. Men nu går debatten mot att gå tillbaka till den tid då folk förföljdes och diskriminerades på grund av sin religion.

Att en vänsterpartist inte förstår detta är inte förvånande. Partiet var under 70 år stödparti för världens näst största (likaledes kommunistiska Kina är etta) mördar-förtryckarregim (Sovjetunionen) och stöttade villigt detta land när det mördade nästan hundra miljoner människor. Det säger sig själv att en människa som representerar detta parti i riksdagen verken förstår vad demokrati är, eller inser dess värde.

I grundlagen står det att makten utgår från folket. Alltså är staten folkets tjänare, och inte dess herre. Staten och dess myndigheter är till för att betjäna folket, och finns till för folkets skull. I kommunisternas världsbild är det precis tvärt om. Pingstkyrkor, moskeér och synagogor viger precis hur de vill, och staten och dess myndigheter anpassar sig därefter.

Så självklart är det svårt för ett parti som fram till helt nyligen (90-talet) var ett bekännande kommunistparti skulle kunna förstå detta.

Att ge folk frihet är demokrati. Att tvinga någon till något mot dennes vilja är diktatur. Det förstår demokratiskt sinnade personer. Hans Linde och det parti som gett honom en riksdagsplats tillhör inte dem som förstår detta.

[*] Jag syftar självklart inte på sådana saker som att betala skatt, mörda eller våldta. Det fattar ni nog.

Kommentera

Din emailadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är märkta *