Jetströmmarna möts – helt nytt klimat.Det räcker tydligen inte att vi troligtvis har tre år i rad med rekordvärme på vår planet eller att vi är närmare ett blue ocean event i Arktis än någonsin, nu har jetströmmarna trasslat in sig också, för första gången sedan vi upptäckte strömmarna under andra världskriget. Detta innebär något helt nytt, och nu kan klimatet bli lite hur som helst. Låt mig förklara,

Lufttrycket i atmosfären avtar med något som på matematikspråk kallas omvänd proportionalitet. Det innebär att trycket blir lägre ju högre upp man kommer, men avtar med en viss procentsats för varje delsträcka uppåt man rör sig. 15 Km uppåt tar bort 90% av lufttrycket. På marknivå kan man avrunda lufttrycket till 1000 hPa, på 15 Km höjd är trycket 100 hPa.

På höjden av 250 hPa rör sig de så kallade jetströmmarna. Alltså ungefär på 10 Km höjd. Jetströmmarna är en slinga av mycket snabba vindar som rör sig runt polerna på båda halvor av jordklotet. De uppptäcktes för första gången under andra världskriget, då amerikanska bombplan över japan rapporterade att motvinden var så stark att flygplanen åkte baklänges relativt marken.

Dessa vindar som ligger som en jättelik krans runt jorden har en stor betydelse för vädret. De uppstår i mötet mellan varm luft runt jordens mellersta breddgrader, och kall luft från polerna. Kort sagt kan man säga att på polsidan om jetströmmen är det kallt, på ekvatorsidan blir det varmt.

När nu jorden värms upp ökar temperaturen fortare vid polerna än vid ekvatorn. Detta minskar temperaturskillnaden mellan polerna och ekvatorn, vilket också gör jetströmmen svagare. Det gör i sin tur på något sätt så att strömmen kränger på ett kraftigare sätt, och bildar stora slingor över klotet. Detta är i sin tur kopplat till extrema väder med köldrekord och värmerekord SAMTIDIGT på den nordamerikanska kontinenten.

Vad som är nytt nu är att de båda strömmarna svänger i så kraftiga slingor att de nu för första gången möts. En bit av norra halvklotets jetström hittar vägen över ekvatorn och möter den södra jetströmmen.

Text i all ära, men nu lite bilder. På https://earth.nullschool.net kan man titta på jordklotet. “Earth”-menyn låter dig välja saker som olika variabler att titta på, olika höjder i atmosfären eller olika kart-projektioner. Man kan också resa bakåt i tiden om man väljer den menyn. Nedan följer en karta över jorden som visar vindarna på höjden 250 hPa, alltså jetströmmarna.

Jetsströmmarna den 28:e juni 2016

Jetsströmmarna den 28:e juni 2016

 

 

 

 

 

 

 

Klicka på bilden så att den syns tydligare. Följ sedan ekvatorn med blicken och notera hur jetströmmarna möts. En tydlig slinga över Stilla Havet. En annan luddigare ström går över Himalaya, österut, svänger söderut, rundar Indien och ansluter sig sedan till den södra jetströmmen vid ön Madagaskar.

Detta är något helt nytt. Jetströmmarna blandar sig inte över ekvatorn. Det har alltså skett ett systemskifte i klimatsystemen.

Vad betyder detta? Svaret är att jag har inte en aning. Reglerna för vädersystemen har förändrats nu, och ingen har forskat på vad det innebär på riktigt. Så nej, jag vet inte. Men jag kan ge ett par gissningar.

  • Väderprognoserna kommer att slå fel mer än innan i framtiden.
  • Nya väderfenomen vi inte sett förut kommer att ske.
  • Det nya kommer inte att vara till vår fördel.

Jag är ingen klimatolog, men jag vet en sak om klimatsystemet. Klimatet ändrar sig inte linjärt, utan exponentiellt, och ibland helt plötsligt. Just nu är vi inne i en period när de märkliga och extrema händelserna staplar sig på varandra. Bevisen hopar sig för att vi nu är på väg från ett klimatsystem, till ett annat. Och det finns faktiskt ingen som vet vad det nya systemet kommer att se ut som. Bara att det förmodligen blir avsevärt sämre.Kommentera

Din emailadress kommer inte att visas. Obligatoriska fält är märkta *