Katastrof 2011

Katastrofsummering för 2011

I början av året gjorde jag en prognos för katastrofer under året. År 2011 är nu avslutad, så låt oss se hur det gick.

Klimatet

Jag påstod att året inte skulle bli varmare än 2010, men det skulle ändå bli katastrofala väderinslag.
Resultat: Mitt i prick. Året blev inte varmare än 2010, men nog fick vi katastrofer alltid. I USA slogs rekordet för väderrelterde katastrofer som kostar över 1 miljard dollar. Tror dom var över20 stycken, minns inte riktigt. Totalt sett över planeten har året varit ett riktigt ruttet väderkatastrof-år. 1 poäng till mig.

Geologiska katastrofer

2010 såg större total geologisk förödelse (mestadels jordbävningar) än på en mänsklig livstid. Jag menade att ett så högt medelvärde inte kan hålla i sig, och det kommer att bli mindre illa med det detta år. Så blev också fallet. Men jag lyckades med årets blunder ändå; någon vecka efter min prognos ägde den japanska tsunamin rum, med efterföljande kärnkraftkatastof på Fukushima. Min förutsägelse slog trotts allt in, då färre människor dog och det var vad jag sade. Men Moder Jord gav mig ändå en knäpp på näsan; man vet inte vad som händer, särskilt inte i framtiden.
Betyg: Jag fick rätt.

Ekonomin

Här sade jag att problemen skulle fortsätta, men inte förvärras så mycket. När jag sade det så tänkte jag mig i stället att år 2012 skulle se riktigt ordentliga ekonomsika problem. Hur gick det då? Ekonomin fortsatte mycket riktigt att sega sig. Det har inte ändrats, och kommer inte att ändras under detta året heller. Men nog blev det kris alltid. Greklands-kris. Euro-kris. Bank-kriser. Saab-konkurs. Ekonomiska storbränder slog upp och nog krisade det sig alltid. Samtidigt undvek vi en totalkollaps av de ekonomiska systemen, vilket jag trodde vi skulle lyckas med.
Betyg: Halva förutsägelsen slog in, men vi fick ett par kraftiga smällar som jag inte trodde skulle komma innan årsskiftet. Kan nämna att jag ändrade mig rätt snart efter blogginlägget, och mina vänner minns hur jag sade under våren att ”den ekonomiska återhämtningen överlever inte sommaren”. Det gjorde den inte heller.

Matpriserna

Jag gjorde flera förutsägelser. Den ena var stigande matpriser. Visst steg dom, men inte så mycket jag som trodde. Vidare sade jag att revolutionen i Tunisien skulle sprida sig. Årets under-statement. Där fick jag så rätt så jag teg. Hungerbekämpningen skulle gå baklänges, eller åtminstone stora problem. Mitt enda ord där är ”Somalia”. Citatet ”är den största riskfaktorn för politiskt, socialt och ekonomiskt kaos under året” får väl också sägas ha gått med råge uppfyllt.

Betyg: Å ena sidan blev det inte så illa som jag sade. Å andra sidan blev det precis som jag trodde. Jag ger mig själv 50/50 på denna.

Summerar vi det här så förutsade jag att året skulle bli ett riktigt skit-år, men inget totalkatastrofiskt år. Och så blev det faktiskt också. På slutet sadejag även att 2012 kommer att bli ett värre år än 2011. Vi får se om ett år.

1 kommentar till “Katastrof 2011

  1. Du måste göra en prognos för katastrofer under året 2012 också =D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *