När sociala medier censurerarFör ungefär två dagar sedan samlades ett par personer i TV4:s morgonstudio och diskuterade ett problem de – och andra – hade. Nämligen att Facebook, Instagram etc tar bort bilder eller tom användarkonton pga uppladdat material de inte tyckter om. Ett annat problem de såg var att andra bilder fick vara kvar, som de tyckte borde gå bort långt före.

Ett exempel är en artikel om bröstcancer. I artikeln fanns en bild på en pågående mamografi. Alltså ett platt bröst – nu ännu plattare – mellan två plastskivor. Ägaren av bröstet hade en väldigt skrynklig arm, och var förmodligen mormor vid det här laget. Om man har sett en sådan bild vet man att de är totalt osexiga. Endast sjuka människor blir upphetsade av en sådan bild.

Fler exempel togs upp, och i studion satt ett par individer, låt oss kategorisera dem som feministiska HBTQ-aktivister. Jag lade inte på minnet deras namn. Det jag däremot lade på minnet var resonemangen. Man talade om diskriminering. Vissa kroppar var inte okej att visa upp. Man gjorde analysen att bilderna som godkänts är sådana som är till för så kallade “siss-män”. Jag vet inte vad det är för en term men vet att den används av människor från vissa politikska hemvister.

Nåväl, dags att sluta recensera TV4 och analysera verkligheten.

Alltså: Facebook, Instagram etc har all rätt i världen att göra vad de vill med SINA EGNA bilder. Gillar de inte de bilder och texter de har de har upphovsrättigheterna till, så kan de göra vad de vill med dem. Tex slänga dem.

Nu hör jag någon säga att det är min bild, jag bestämmer. Nej. Det är inte din bild. Du läste väl igenom användarlicencen innan du skapade ditt konto? För då vet du att när du laddar upp bilder, texter med mera till Facebook eller Instagram så ger du bort dem till dessa websiter. Det blir deras egendom, deras material. Med vilket de kan göra vad de vill, och de väljer själva om de vill publicera sitt eget material eller ej.

Men de tackar väldigt mycket för allt material du skänker till dem.

Jag gick en dag in i en svinstia, och fick en magisk förmåga att kunna förstå vad djuren sade till varandra.

Den ena sade: “Tänk vad bra att vi får bo här gratis”.

Den andra svarade “Ja, och maten är jättebra också”.

Okej, historien är påhittad. Men ärligt, om det hade hänt? Du och jag vet att grisen i stian får boende och mat för att någon planerar att äta upp den vid något tillfälle.

Vi kan etablera följande jättesuperduperviktga regel 2000 mega max ultra:

Om du inte betalar för tjänsten är du inte kunden. Du är produkten.

Man hör i diskussioner om hur FB/Insta behandlar sina användare att de behöver ta hand om sina kunder, om de vill ha dem kvar. Nu är det så här att användarna inte är kunderna. De är varan.

Så vem är då kunden? Titta i spalten till höger om din “vägg”. Vad ser du? Reklam. För att få upp reklam där behöver du betala. Den som betalar är kund. Den som inte betalar är en vara.

Så det ser ut så här: Du skänker bort bilder och texter till FB/Insta. Dessa tar tacksamt emot dem och publicerar dem på sin websida. Sedan säljer de reklamutrymme till sina kunder. Man tittar inte på reklamen, utan på det innehåll som kommer från användarna. Reklamen är något som flyter i kanten på skärmen. Om du lägger upp något material som får sidans besökare att snabbt scrolla vidare kommer den besökaren inte att se reklamen särskilt länge. Då får inte kunden det han betalar för; exponering för sin reklam.

Och då har ägarna av dessa sociala medier både all rätt och all anledning att ta bort bilderna. Eller tom lägga ner det användarkontot.

Två analyser kan göras av detta.

Det första är att om du inte gillar systemet, bidra inte till det. Använd inte sidorna. Skapa din egen websida istället.

Den andra är att företagsgiganterna speglar hur folk beter sig i största allmänhet. Hade den stora massan av människor betett sig på ett annat sätt hade företagen ändrat sig därefter. Sexiga bröst dröjer man kvar vid, osexiga scrollar man förbi.

Vi kan tycka vad vi vill om detta, men vad du måste komma ihåg när du laddar upp saker till dessa websidor är att de är företag som existerar för att göra ekonomiskt vinst. Och du leker med dem på deras – ekonomiska – vilkor.Kommentera

Din emailadress kommer inte att visas. Obligatoriska fält är märkta *