Om Svergiedemokraterna och nyvalet i mars

Idag meddelade Stefan Löfven att det blir nyval den 21:e mars nästa år. Självklart blir det en blogg om detta.

Låt mig först slå fast var mina politiska sympatier INTE ligger, för denna blogg kommer att handla om Sverigedemokraterna.

Det finns i svensk politik (den delen där de politiska partierna får en egen stapel i val och opinionsundersökningar) tre partier som jag klassar som de värsta idiotpartierna. Dessa är Feministiskt Initiativ, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Och följdriktigt de sista jag skulle rösta på. Varför förtjänar ett blogginlägg var för dessa partier, men denna gång handlar det om SD.

Jag är alltså kritiskt inställd mot SD, och de flesta tror väl då att det är för att de är rasister, men så är det inte. Min främsta kritik är av annat slag. Man förstår vilket om man tittar på deras historia.

När partiet grundades på åttiotalet var det uttalade nazister, gamla SS-veteraner och liknande som närvarade på det grundande partimötet.

I samma veva stod nutidens vänsterpartiers föregångare (alltså V, MP, Fi och i viss mån S) upp och lovprisade sin tids massmörar-regimer världen runt. Olof Palme var kompis med Saddam Hussein och så vidare. Men det talar man tyst om nu, samtidigt som man gärna påpekar SDs nazistiska ursprung. Hyckleri på hög nivå från vänsterpartierna alltså, men sen har de ju aldrig varit bra på historia heller.

Men åter till SD. Sedan starten på 80-talet har de vuxit och är nu tredje största parti med 13% i riksdagen. Vad har hänt med väljarna? De gamla nazisterna anser nu att SD lämnat sina rötter, och därför flyttar de till Svenskarnas Parti. Samtidigt suger SD upp röster från M och S, och från i stort sett alla andra partier. SD har alltså rört sig mot mitten.

Sedan kan man konstatera att SD har ett exceptionellt stöd bland vissa samhällsgrupper. De flesta arbetslösa röstar på dem. Jag uppskattar till 80%. Jag känner många arbetslösa och kommer inte på rak arm på någon som inte röstar på dem. Vidare har de exceptionellt stort stöd även bland hantverkare, verkstads- och industriarbetare, byggare, lastbilschauförer och liknande. Om dessa grupper hade ensam rätt att rösta skulle SD få egen majoritet i riksdagen.

Är det någon som tror att dessa samhällsgrupper är nästan helt rasistiska? Det är inte seriöst att anta det.

Så vi kan slå fast följande tre fakta om SD:

  • SD är inte så rasistiska som de har varit.
  • De som röstar på dem är inte så rasistiska som de flesta verkar tro.
  • Men de är ändå riksdagens mest rasistiska parti.

I kort är mitt största problem med SD inte deras rasism. Mitt största problem är något annat:

De är ett enfrågeparti.

Redan när de kom in i svenska kommuner runt om i landet efter valet 2006 sade jag att de bara bryr sig om en fråga – vilken råkar vara invandringen – och det visade sig stämma; när mandatperioden var över hade de i de kommuner där de valts in att administrera viktiga samhällsfunktioner endast lämnat in en (1) motion som inte behandlade invandring.

Politik är en viktig, komplex och bred sak. Att gå in i politiken med endast en fråga är oansvarigt, naivt, och dåligt för landet. Väljarna borde veta bättre än att rösta på ett parti som bara vill en sak.

Nu har SD bevisat igen att de är ett enfrågeparti. De har sagt rakt ut att de kommer att fälla varje regering som inte dansar efter deras pipa i den enda fråga de bryr sig om. Gör som vi säger, eller…

Och nu har de gjort alvar av sina hot.

Först klagar de på att ingen vill samarbeta med dem. Sedan säger de att de vägrar samarbeta med miljöpartiet. Så de gör mot ett parti vad de tycker synd om sig själva för att andra gör mot dem. Det finns faktiskt ingen lag som tvingar ett parti att samarbeta med ett annat, om man tycker det partiet står ideologiskt för långt från en själv. Hyckleri från SDs sida alltså.

Och nu har man alltså fällt regeringen. För den enda fråga man bryr sig om. För man är ett enfrågeparti utan någon som helst bredd.

Driv vår politik, annars fäller vi varenda regering i landet tills en regering genomdriver vår politik.

Det är SDs budskap.

Jag säger bara två ord till er i SD: Tretton Procent.

Ni har 13%. Det är mycket, men inte väldigt mycket.

SD väljer att kasta in Sverige i en karusell med nyval. Troligtvis kommer det att bli ungefär samma röstsiffror som förra gången, så att inget förändras. Och de har lovat att upprepa processen. Fälla regering efter regering tills de får ensamt inflytande över invandringspolitiken. De säger att man inte respekterar demokratin när ingen vill samarbeta med dem. Jag säger att 13% inte ger det mandatet att ta över en viss politisk fråga bara för att man vill det.

Sverigevänner kallar Jimmie Åkesson sina väljare. Men denna karusell som skapar kaos i landet skadar landet. Förmodligen ganska allvarligt. Beteendet att ställa till sådant kaos för att man inte får 100% av makten över en fråga när man bara har 13% av rösterna är oansvarigt, odemokratiskt och Sverige-skadligt.

SD är ett omoget och oansvarigt enfrågeparti som förstör för Sverige bara för att de inte får leka med de stora barnen. Det är mitt stora problem med SD. Hoppas svenskarna tar sitt ansvar och röstar bort dem den 21:e mars.

Men jag håller med dem om en sak: MP i regeringen är ingen hit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *