Regeringsalternativ efter rysarvalet.

Alla vi (många) som förutspådde att det skulle bli ÄNNU svårare att bilda regering efter detta valet än efter förra fick väldigt väldigt rätt. Det var kanske inte så svårt. Som jag skrev i förra bloggen för mindre än 12 timmar sedan bör Stefan Löfven överlåta framtiden åt talmannen. Det är helt enkelt för jämt i detta fallet.

Men budskapet frånn Stefann är att invänta de exakta siffrorna, och de kommer vi inte att få se förän utlandsröstera räknats. Det är så jämt att varje röst måste in innan vi vet om det är HELT jämnt, eller bara väldigt väldigt lika.

Men oavsett om det sista hårstrået faller åt höger eller vänster så blir det ingen sidbena, det blir en mittbena med denna frisyren. Och vi måste titta på alternativen, om Stefan vill fortsätta ha kvar sitt jobb. Eller det kan han kanske inte?

S+MP

Den nuvarande regeringen kan inte sitta kvar. S+MP gick båda bakåt och Alliansen gick frammåt. Alliansen är idag större än regeringen. Folket har sagt sitt; folket föredrar Alliansen före S+MP. Detta alternativ kan inte sitta kvar. Gör den det vore det en skandal, och respektlöst mot väljarna.

S+MP+V

Detta är Jonnas Sjöstedts alternativ. Han vet att endast denna treklöver är jämnstor mot Alliansen. Antingen samma antal mandat, eller ett eller två fler. Problmet är bara att V är ett parti med rötterna i marxismen och en ekonomisk politik som där den tillämpats i andra länder visat sig kunna sänka starka nationalekonomier på bara några få år.

Stefan har sagt att han nu vill ha en blocköverskridande lösing. Han anser alltså inte att denna lösning är att föredra. Flera av partierna i Alliansen har också – liksom jag – klumpat ihop V med SD under rubriken “extrema ytterlighetspartier” vilka de inte kommer att tollerera i regeringspossition. Blir det S+MP+V kommer Aliansen + SD att ägna sig åt artelleribeskutning från säkert avstånd från denna regering och se till att den misslyckas. Detta vet Stefan, och han vill till varje pris undvika det.

S+L+C

Stefans favorit är istället en blocköverskridande lösning. Endast två partier kan komma på fråga då, C och L. L är dock mindre än V och kombinationenn S+L kommer att bli mindre än Alliansen. Detta är inte en regering Jan sätter sig i.

L är så pass små att de kommer att bli ett “miljöparti” i samregering med S. Vi såg hur dyrt det stod MP under förra mandatperioden. Att Jan skulle utsätta sig för detta med så litet stöd han fick från väljarna och hans starka ord om att avsätta Stefan verkar osannolikt.

S+MP+C

Detta bör vara Stefans favoritlösning. Han behåller sitt jobb och får en stark minoritetsregering med två gröna mitt-partier. MP kommer nog inte att säga nej till detta. Denna lösning är nog den mest stabila i min lista hitills. Nackdel? Annie Lööf går in i denna regeringsförhandling medveten om hennes mycket starka possition. Detta bör vara Stefans dröm, och Annie kommer bara att gå med på det till priset av myckt stort inflytande. Tunga regeringsposter och stort gehör för sitt partiprogram. Annie kan också välja att säga nej, och då blir det inte.

S+M

Nu är det slut på bra alternativ för Stefan. Han kan då satsa på den ultimata blocköversskridande lösningen S+M. Problemet är att dessa två står så långt ifrån varandra att endast en stor kris kan bilda denna regering med egen majoritet. Att tredje världskriget bryter ut, eller att gruvan i Kiruna kommer så långt ner att de släpper ut balroger. Detta alternativ inträffar endast om ALLT ANNAT misslyckats.

Alliansen

Nu har Stefan slut på alternativ, och får ge chansen till Alliansen. Denna kommer dock att sitta i händerna på SD på samma sätt som S+MP+V hade gjort. Enda chansen att komma undan med detta är att driva så pass mycket av SDs politik att de inte sänker en Alliansregering. Det blir alltså en kraftigt åtstramad invandring, utvisning av kriminella invandrare och annat av den sorten. Förvisso saker som flera av dessa partier vill ha ändå.

Detta är det andra alterntivet som har en möjlighet. Men den är skakig då den är beroende av att hålla SD nöjda.

Blå minoritetsregering

Sista alternativet är en liten regering med M som ledarparti. Antingen M+KD eller M+KD+L. I detta fallet går strategin ut på att söka en majoritet för varje fråga man driver, istället för att satsa på att bli störst och sedan göra som man vill. Något som aldrig har prövats förut, och som jag faktiskt inte vet hur det kommer att gå.

Något med SD

Alla har sagt att de vägrar denna lösning. Den som sätter sig i regering med SD avrättas av folket i nästa val 2022. Kommer nog inte att hända och är inte egentligen ett alternativ.

Sammanfattning:

Den sittande regeringen måste avgå.

Inga riktigt säkra alternativ finns. Endast S+MP+C och Alliansen som kastar brödbitar åt SD verkar vara genomförbara alternativ, eller att vi chansar på en blå minoritetsregering med hoppannde majoritet.

Det vi kan vara säkra på nu är; det blir mycket mer politik i politiken.Kommentera

Din emailadress kommer inte att visas. Obligatoriska fält är märkta *