Socialdemokraterna förhandlar fram oavlönat arbete för arbetslösaDagens blogg handlar om något som folk kommer att ha svårt att tro. När jag berättat det här för olika människor har reaktionen varit “Va??!”. Varje gång. Folk har svårt att tro det här, och det kunde inte jag heller innan jag råkat ut för det. Men nu vet jag att det är sannt. Låt mig berätta.

Jag är officiellt arbetslös. Regeringen skapade under den här mandatperioden något som heter “extratjänst”. Det är en anställningsform man kan få under ett års tid med lön som är lägsta lagliga lönen som finns, och icke-Akassegrundande. Läs igenom den raden en gång till och besinna att det är socialdemokaterna som skapat denna anställningsform.

Då jag är geuint naturintresserad hoppade jag på en extratjänst på SkogsStyrelsen. SkS är en statlig myndighet som arbetar med skogsfrågor. En del handlar om skogsindustrin, den andra delen om naturvård. Det är där jag kommer in. Vi sysslar med att ta hand om naturreservat runt om i landet, i norra Skåne för min del.

Nåväl, jag blev sur på min arbetsgivare av olika skäl och ville säga upp mig, men min chef beordrade mig att ta en veckas ledigt och tänka över situationen i stället. Det gjorde jag, och under veckan besökte jag en SYO som hjälpte mig att söka in på en utbildning, som jag ska börja på till hösten. Därför sade jag upp mig, men inte i juni, utan i slutet på augusti.

Då jag fick strul med bilen tog jag ledigt även på måndag veckan därpå för att ta bilen till verkstad. Jag var därför ledig måndag till måndag.

Detta är viktigt. Måndag till måndag betyder 8 kalenderdagar, men 6 arbetsdagar. Räkna efter så får du se. Jag förväntade mig däför löneavdrag för 6 dagar.

Döm om min förvåning när jag fick mitt lönebesked och såg att jag fick löneavdrag även för lördag och söndag. Dessutom drog de 6 ytterligare helgdagar på lönen för följande månad. Juni månads lön drog ledighet för juli, då vi hade semester. Då jag inte arbetat ett helt år fick jag ta lediga dagar under semestern, eller arbeta, och jag valde att ta ledigt. Även där drogs lördag och söndag för den lediga perioden. Det betyder att arbetsgivaren drog 8 dagars lön för lördagar och söndagar. Men vi arbetar inte helger.

Dags att ringa lönekontoret. Jag skickades till en tant i Sundsvall som gav mig beskedet att vid ledighet längre än 5 dagar går man enligt avtalet över från att räkna frånvaron på arbetsdagar, till att räkna kalenderdagar.

Låt mig repetera, detta är viktigt: Vid längre ledighet än 5 dagar dras enligt avtalet inte lön för ARBETSDAGAR utan för KALENDERDAGAR.

Jag har inte skrivit fel. Du läser inte fel. Läs meningen ovan ett par gånger under eftertanke tills du förstår vad där står. Kalenderdagar. Inte arbetsdagar.

Så när jag tog ledigt måndag till måndag kom vi upp i 6 arbetsdagar. Då går man över till att räkna kalenderdagar i stället, och jag fick löneavdrag även för lediga lördag/söndag.

Självklart blev jag arg på Skogsstyrelsen, och ringde min chef Leif. Han förstod hur jag kände, men meddelade att det inte är SkSs fel, det var inte de som förhandlade fram avtalet. Det kom från “högre upp”. SkS är en myndighet. Vad ligger högre än en myndighet? REGERINGEN.

Alltså; Regeringen har förhandlat fram att dessa tjänster, så kallade extratjänster, inte bara har lägsta lagliga lön som dessutom inte grundar för A-kassa. De har dessutom förhandlat fram att om man är ledig längre än 5 dagar drar man även lön för lediga dagar.

Låt detta sjunka in. SOCIALDEMOKATERNA har förhandlat fram ett avtal om att arbetslösa som anställs i extratjänster ibland inte har rätt till lön för arbetade dagar. Om man till exempel säger upp sig efter semestern och inte har arbetat in alla semesterdagarna.

Jag säger det igen. Socialdemokratiska Arbetarepartiet har förhandlat fram ett avtal enligt vilket arbetslösa anställda med lägsta lagliga lönen ibland inte har rätt till lön för arbetade dagar.

Socialdeokraterna.

Har förhandlat bort.

Att lön för arbetade dagar.

Skall betalas ut.

Varje gång.

Jag har hört så många bekännelser från socialdemokrater att det är de som bryr sig om de svaga i samhälllet. Att vi ska rösta på dem för “moderaterna vill sänka A-kassan”. Att om Alliansen får regera så kommer de arbetslösa att sugas ut.

Och så går dessa socialdemokrater och förhandlar bort att lön skall betalas ut för arbete.

Jag kommer nu att gå ur facket. Tyvärr har jag aldrig röstat på Sossarna, för då kunde jag säga att jag aldrig skall rösta på dem igen. Men nästa gång en socialdeokrat eller fack-representant säger att Moderaterna är elaka mot dem som inte har mycket pengar skall jag säga emot. Och berätta den här historien.

Och för er som undrar vad jag har för källa till det här så ska jag berätta vad källan är. Mitt eget lönebesked. Jag har pappret i byrålådan.Kommentera

Din emailadress kommer inte att visas. Obligatoriska fält är märkta *