Stanley Sjöbergs facbookinlägg.Igår kom nyheten att Stanley Sjöbergs facebook-konto släkts ner efter ett inlägg om morden i Orlando. Eftersom kontot släkts ner har jag inte lyckats hitta själva texten. Detta i sig är kontraproduktivt ur ett demokratiskt perspektiv, då själva iden med demokrati är att vi öppet diskuterar varandras olikheter. Att lägga munkavle på röster man känner sig obekväm med är inte direkt i linje med detta.

Dessutom har detta gjort att jag inte kunnat läsa texten och se vad han faktiskt skrev. Därför har jag bara tillgång till den förklaring till texten som han framfört i en intervju med tidningen Dagen. Intervjun kan du läsa här.

För den som inte orkar följa länken kommer här en sammanfattning:

Det kommer allt fler muslimer till våra länder, och många av dem är extrema i sina åsikter. Offren i Orlando har ingen skuld till det som hände, men vi måste anpassa oss till denna nya verklighet och ligga lite lägre, inte ha en så tydlig profil att vi provocerar extremisterna.

Det hör till sammanhanget att Stanley är ganska väl insatt i den muslimska världen. Han har varit missionär i muslimländer och talar ett av språken i de länderna. Jag är osäker på vilket och hittade inte det när jag googlade. Men med hans långa kontakt med muslimer följer att hans kunskaper på området bör respekteras.

I inlägget skrev han alltså hur hbtq-kulturen, som han benämner som en “pride-kultur” tas emot i muslimska sammanhang, och hur vi bör förhålla oss till detta.

Alla debattörer verkar dock överens om en sak, att han hetsat mot homosexuella eller skrivit en hat-text. Ett exempel är Johan Norbergs kolumn från idag i gratistidningen Metro.

Min reflektion i allt detta är: Stanley skriver “så reagerar muslimer på homosexuella”, folk säger “du hetsar mot homosexuella”. Logiken är att om jag skriver att nazister hatar judar så skriver jag att judar bör hatas. Helt fel. Om det Stanley skriver är hemskt, är det då inte muslimer vi ska förklara för hatande homofobiska människor? Det han skrev var trots allt att muslimer reagerar på hur hbtq-personer beter sig på sina parader.

Jag har tilltro till Stanleys förmåga att analysera muslimers tankegångar. Han har trots allt kompetensen. Men varför blev vi arga på Stanley? Han bara beskrev verkligheten. Är det fel på det, bli då istället arga på verkligheten, alltså på muslimerna.

Till slut mina egna åsikter.

1: Vi ska inte anpassa oss efter de extrema islamisterna, så som Stanley skriver. Däremot bör vi ur ett säkerhetsperspektiv vara medvetna om att dessa människor finns, de känner ungefär som Stanley skriver, och det måste vi vara medvetna om. Men vi ska inte vika oss för extremister.

2: Det finns ingen anledning att hata muslimer. Jag skrev bara att Stanley beskrev en verklighet som förmodligen är helt korrekt. Det finns alltså ingen anledning att skjuta budbäraren. Man ska aldrig hata människor. Även de som har fel.

3: Då jag inte har kunnat komma åt texten bygger dagens blogg på den information jag lyckats skramla ihop. Jag kan bara hoppas att det han sade i intervjun stämmer med det han skrev i sitt Facebook-inlägg.Kommentera

Din emailadress kommer inte att visas. Obligatoriska fält är märkta *