Vad är Sverigedemokraterna för några egentligen?

I min förra blog beskrev jag hur jag inte anser att det är ett särskilt stort problem att Sverigedemokraterna är rasister, utan att det stora problemet – och orsaken till att jag idiotförklarar dem – är att de är ett enfrågeparti. Jag redogjorde också för min syn att de inte är lika rasistiska som de en gång var.

I denna blog kommer jag att behandla just på vilket sätt SD är rasister. Vissa tänker väl att “rasist som rasist, vad spelar det för roll?”. Men jag anser att alla har rätt till en åsikt och skall bedömas för den åsikt de faktiskt har. Att exempelvis behandla en sverigedemokrat som likvärdig en medlem av Svenskarnas Parti är orättvist och intellektuellt ohederligt. Har du någonsin blivit missförstådd när du gett uttryck för en åsikt så vet du hur surt det känns. SDare skall behandlas och bedömas utifrån de åsikter de faktiskt har, inte för någon annans åsikt de klumpas ihop med. Allt annat är felaktigt.

Med det sagt kan vi konstatera att SD är ett svårgreppbart parti. De gör hela tiden saker som verkar motsäga sig själva.

1: Judar är inte riktiga svenskar, tycker de. Antisemitiskt. Men samtidigt står de mycket tydligt på just Israels sida i konflikten mellan dem och araberna. Vad är logiken här?

2: De utesluter regelbundet medlemmar för att de är rasister. Samtidigt slänger de ur sig rasistiska floskler på löpande band.

3: De gratulerade det finska partiet “Sannfinländarna” till de fina valresultatet (tredje största i Finland) samtidigt som detta parti är uttalat svensk-fientligt. Man skall vara en riktig finne.

Fler exempel finns, men jag låter mig nöjas härmed. Frågan som infinner sig är vad de egentligen håller på med. Vad är SD egentligen för ett parti?

För att förstå detta behöver man först inse att det finns olika sorters rasism. Och de är verkligen olika. Eftersom jag aldrig läst någon doktorsavhandling om detta utan lärt mig genom att studera ämnet har jag blivit tvungen att hitta på egen terminologi, så orden jag använder kanske inte ger något napp vid en googling efteråt.

Först finns det klinisk rasism. Detta är när man tror att det verkligen finns mänskliga raser, olika sinsemellan och olika utvecklade. Rasbiologi helt enkelt. Dessa människor anser som oftast att just deras “ras” är den bästa.

Nästa klass är kulturell rasism. Här anser man inte att det finns något meningsfullt sätt att dela upp folk i raser rent biologiskt/genetiskt, men att olika folkslag har olika kultur. Vissa människor tillhör folk som har sämre kulturellt betingade drag. Om du anser att “zigenare stjäl” så är du en kulturell rasist.

Jag har för övrigt varit en kulturell rasist en gång i tiden, mot fransmän. Men det är en annan historia.

Vad gäller SD så passar de faktiskt inte i någon av dessa fack. De är smarta nog att veta att den kliniska rasismens grundideér faller pladask till marken vid ett möte med modern genetik.

Den kulturella rasismen är inte heller den särskilt stabil. Etnologer vet att folkgrupper utvecklar kultur i relation till den miljö de lever i. Man kan utan risk säga att eskimåernas (alltså inuiternas) kultur är underlägsen beduinernas i Arabiens öknar, men de har ett starkt övertag i Arktis.

Ändras förutsättningarna kommer kulturen att ändras därefter. Att utse den bästa kulturen är som att fråga vad som är bäst av en långtradare eller en sportbil. Det beror väl på vad du ska göra?

Så vad för sorts rasister är SD?

De är vad jag kallar etno-geografiska rasister.

Det betyder att de anser att varje folk har en homogen kultur, och är knutna till ett visst geografiskt område. När partiet använde sin gamla slagdänga “Sverige åt svenskarna” så menade de det.

Detta är något man måste förstå på rätt sätt.

I SDs värld är inte svenskarna bättre än andra folk. Vår kultur är inte högre stående eller finare än någon annan kultur. Vår kultur är svensk. Och hör hemma i Sverige. Andra folk och kulturer hör hemma i andra länder. Anser SD.

Och här faller alla deras märkliga beteenden på plats. Judar hör inte hemma i Sverige, men de hör hemma i Israel. Därför är de mot dem här, men för dem där.

Därför gillar de att Sannfinländarna gick så bra i senaste valet fast att de är mot svenskar. För vad har svenskar i Finland att göra? Därför anser de inte att de är rasister trots att de inte vill ha hit folk från andra länder. De säger ju inte att de är sämre. Bara att de inte hör hemma här.

Det är alltså djupt felaktigt att klumpa samman SD med partier som Svenskarnas Parti. SP är ju kliniska eller åtminstone kulturella rasister. Det är inte SD.

Det här får förstås vissa effekter. Samerna är inte riktiga svenskar, anser SD. Men det är faktiskt så att SD får medhåll från ett håll, oväntat av många: samerna själva. Nej, de är inte svenskar. Men ska vi då kapa av en bit av Norrland och skapa en samisk republik? Norge och Finland kunde bidra med en bit land de också? Samerna skulle nog tacka ja. Det kanske SD skulle gilla också?

En annan konsekvens är det här med oss skåningar. Jag känner mig faktiskt inte särskilt svensk. Jag är skåning. En etnisk skåning med ett svenskt medborgarskap. Jag har tex inte någon politisk åsikt i frågan om monarkin. SVENSKARNA får själva bestämma om de vill ha kung eller president. Vad har jag som SKÅNING med det att göra?

Jag vet att många skåningar känner likadant. Ska Skåne göras självständigt då eller? SD skulle få makten i vår republik, men förlora många röster i just Sverige.

Jo, jag säger att jag åker till Sverige när jag lämnar Skåne. Som min kusin skrev i en uppsats: mamma är från Skåne och pappa är svensk.

Och där får vi ett problem. Om vi verkligen tillämpar principerna bakom den etno-geografiska rasismen, vem kan då vara med i Sverigedemokraterna?

Kommentera

Din emailadress kommer inte att visas. Obligatoriska fält är märkta *