Varför ljög Trump under valkampanjen?Donald Trump har inte ens blivit installerad än, men har redan slagit Stefan Lövens rekord i att bryta vallöften. Mängden brutna vallöften är av en sådan omfattning att man måste ta sig en funderare på vad som egentligen pågår.

Den främsta förklaringen är naturligtvis att Trump inte menade vad han sade. Han är en man av den typ som säger vad som löser problemet för stunden, utan att fundera på om han verkligen vill göra det. Jag vet, för jag har arbetat för precis en sådan chef under ett jobbigt men intressant år av mitt liv och känner väl igen typen. Han sade vad han behövde säga för att bli vald, helt enkelt.

Men jag tror att det finns en annan förklaring också. Mycket av det han sade när han kampanjade trodde han på då, men när han blivit vald ändras läget. Han får en mängd rådgivare som vet väldigt väldigt mycket. Och då ändrar han helt enkelt åsikt. Men andra saker var lögn från första början.

Ska vi börja med den största lögnen av alla. Trump påstod att han inte var en del av etablisemanget. Well…. nu är han. Han är ju den blivande presidenten. Hur trovärdigt är det att säga att jag är inte en del av etablisemanget, därför ska ni göra mig till en? Sen har vi det där med att han är miljardär. Om du är miljardär med en egen skyskrapa, på vilket sätt är du inte en del av etablissemanget?

Nästa lögn, den första från vilken han “kom ut” redan timmar efter valet var den om att han skulle sätta Hilary i finkan. Med hänvisning till den förra punkten: Trump är en del av etablissemanget, och gammal kompis med paret Clinton. Självklart slänger han inte henne i finkan, det var bara valretorik.

Inom området internationell handel har han lovat att i princip ta bort USA från all internationell handel, för att “ta hem jobben från Kina”. Trump är en finansman, och han vet att man inte tjänar pengar utan handel. Självklart kommer han inte att stänga landet från import från utlandet. Bara en sån enkel sak som att många viktiga industrikomponenter endast tillverkas i en enda fabrik, vilken inte alltid finns i USA. Drar sig USA undan den internationella handeln kommer landet, och hela världen, att råka ut för en gigantisk lågkonjunktur som kommer att göra alla arbetslösa. Det kommer han inte att ge sig på. Men han kommer att försöka förhandla om avtal för att göra dem mer gynnsamma för USA. Men det är en annan femma.

Så där hade vi några medvetna lögner. Men det finns också kategorin där han trodde vad han sade när han sa det.

Han trodde säkert inte att det fanns en av människan orsakad global uppvärmning. Han trodde säkert att det var en konspiration. Och “alla vet” att det är regeringen som ligger bakom den. Men nu blev Trump den tillträdande presidenten, och då öppnas de hemliga akterna upp. Trump har förmodligen redan träffat en rad rådgivare som säger till honom att “det är vi som är regeringen, och vi har inte varit del av någon klimatkonspiration”. Och sen får Donald se alla dokument han pekar på. Regeringen ljög inte. Det fanns ingen konspiration. Klimatförändringarna är på riktigt, och de är orsakade av människor. Han trodde säkert på det innan han blev vald, men nu bör han veta bättre. Som president vet du.

Han har också lovat att skippa miljöhänsynen och gå tillbaka till kolbaserad elproduktion. Det skulle både ge energi och jobb. Även här är jag övertygad om att han trodde på sina egna ord. Han trodde verkligen att det var så. Men nu när han fick sin jobbansökan beviljad får han nya rådgivare, och de ger ett annat besked. Nu när han valts får han reda på att ungefär hälften av all geologisk kolenergi har använts. Och det betyder att vi redan idag måste börja satsa på att fasa ut den energiformen. Exempelvis lovade Kina att minska sina utsläpp efter år 2030. Det är ett enkelt löfte för deras del, för bortom det årtalet kommer det endast att finnas krympande reserver, och deras förbrukning kommer att sjunka år för år. USA har en liknande situation, och endast om de går över till förnyelsebara energiformer kommer de att ha energi överhuvudtaget. Och den informationen får nu Trump. Och han börjar tala om förnyelsebar energi.

Någon sade att Trump hitentills brutit 27 vallöften. Jag har inte ens berört det främsta vallöftet av alla, muren mot Mexico. Den vet han naturligtvis att är orealistisk, särskilt delen om att låta Mexico betala för den. Och att skicka hem alla de mexikaner som finns i landet och arbetar, det är bara inte genomförbart. Att lista alla Trumps löftesbrott är en stor uppgift som förmodligen behöver en egen redaktion. Någon borde skapa en blogg om det. Men det blir inte jag.

Vad vi kan konstatera är att Trump brutit fler vallöften än någon annan på länge, och att det säkert berodde på en kombination av att han dels ljög, dels inte var informerad. Det är betryggande att Trump redan idag tvingats backa från massor av sina galna vallöften. Men det är oroväckande att han gått in i jobbet så totalt oförberedd och okunnig. Vi får hoppas att han bärs upp av kunniga rådgivare som kan lotsa honom genom de kommande fyra åren. Då kanske det går bra i alla fall.Kommentera

Din emailadress kommer inte att visas. Obligatoriska fält är märkta *