Dags att lära sig om GCC

Om man googlar ”GCC” blir den första träffen på ”Gnu Compiler Collection”, det som förut hette ”Gnu C Compiler”, och är grunden för de flesta fria programvaror såsom Linux. Men det finns bara 26 upphöjt till 3 olika TBF:far, Tre-Bokstavs-Förkortningar. Först på sista raden på första sidan dyker ”Gulf Cooperation Council” upp.
Jag ska vara ärlig och säga att för bara två veckor sedan hade jag svarat ”Gnu C compiler” om du frågade mig om vad GCC var för något. Jag hade inte koll på att de nu bytt namn till Compiler Collection heller. Men helt plötsligt börjar nyheter om detta samarbetsråd dyk upp i nyhetsströmmarna.

Vi vet alla att Saddam Hussein började tala om att sluta handla med olja i dollar ungefär fem minuter innan USA bestämde sig för att anfalla och därmed starta vad som borde kallas ”Andra Gulfkriget”. Om en sådan reform skulle inträffa skulle det innebära slutet för USAs ekonomi; världen handlar olja i amerikanernas valuta, och det ger dem en mycket stark possition i världsekonomin. Men det blev som sagt inget av med det; USA valde att anfalla innan dummheterna inträffade.

För ett par månader sedan dök ett rykte upp på nätet, vilket gick ut på att gulfstaterna fört hemliga samtal om att sluta handla olja med dollar. I stället skulle man skaffa en ”korg” med andra tillgångar, bestående av euros, yen, yuan, kanske några andra viktiga valutor, och guld. Därefter skulle man dela ut värdepapper som motsvarar en andel av denna korg, och handla olja med dessa i stället. I praktiken uppfinna en ny valuta för oljehandeln. Googles automatiska sökmaskin hann knappt med att sortera nyhets- och blogg-inlägg om händelsen, innan gulfstaterns ledare gick ut och dementerade.

Men nu verkar saker vara på gång ändå. Rådet, som består av oljeproducerande gulfstater som både är med och inte är med i OPEC har nyligen samlats till en konferens under Kuwaits ordförandeklubba. Bildat 1981 som en lös sammanhålning mellan gulfstaterna är det inte direkt frågan om ett arabiskt EU. Men reformer är på väg. Förhandlingar pågår om en gemensam arbisk valuta. Vi får hoppas att de har bättre fantasi än att kalla den ”Arabo”. Även om det i nuläget inte finns ett datum för när den nya valutan skall introducers så är det hela enligt Kuwaits utrikesminister Sheikh Mohammad al-Sabah ”on the right track”. Förenade Arabemiraten och Oman är inte med på tåget just nu. Det beror enligt uppgifter på egna ekonomiska problem, såväl som missnöje med att den nya valutans centralbank kommer att hamna i Riyadh, vilka Emiraten tycker är tillräckligt mäktig inom gruppen redan som det är.

Utöver en gemensam valuta diskutrades på mötet också att skapa en gemensam militär snabbinsatsstyrka för att hantera regionala problem. Oroligheter och rebeller i Yemen lär ligga högt på den prioriteringslistan.

Så du kanske, likt mig, inte hört talas om the Gulf Cooperation Council förut. Men det är dags att lägga förkortningen GCC på minnet, för jag misstänker att de kommer att låta höra om sig framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *